Mida sinu uus turundusjuht tegelikult tegema peaks?

Hästi, ettevõtte otsustajatel on pikemal perioodil tunne, et pakutavad tooted ja teenused ei saa väärilist tähelepanu ja senised turundusega seotud meeskonna liikmed on saavutanud enda potentsiaali. Järelikult on aeg värvata “päästja” tiitliga CMO (turundusjuht). Ideaalis keegi, kellel on viisakas valdkondlik ajalugu ja kes teab, mida ta teeb. Onju?

Küsin sõbra jaoks – mida peaks üks turundusjuht üldse tegema?

CMO vastutab organisatsiooni turundusstrateegia, selle tegevuste elluviimise ja turundusmeeskonna juhtimise eest. See tähendab ka juhtkonna tasemel ettevõtte väärtuste, äriliste eesmärkide ja toote/teenuse mõistmist. Lisaks ka ressursside juhtimise oskust (eelarve, meeskond, tugiteenused).

Ärilistest eesmärkidest rääkidest, sa ei pea olema tipptasemel CMO mõistmaks, et tihti ei ole juhtkonna ootused ja selleks eraldatud ressursid kooskõlas. Tihi on juurpõhjuseks see, et turundustegevused ja eelarve on kehvasti mõõdetud. Kui turundust ei mõõdeta ja keegi ei tea andmetele tuginedes kliendi saamise kulu (CAC), kliendi eluaegset väärtust (CLV) või reklaamikampaaniate tootlust (ROAS), siis tulemuseks on tihti keskpärased ja aasta peale võrdselt jaotatud turunduslikud tegevused. Just sellise olukorra parandamiseks sa palkadki turundusjuhi.

Kui olete palganud tasemel turundusjuhi, siis võiks tema esimesed 6 kuud näha välja umbes sellised:

Esimene kuu (audit)

Uue turundusjuhi esmane ülesanne on võimalikult kiiresti saada ülevaade tänasest meeskonnast, ressurssidest ja juhtkonna ootustest. Enne raviplaani koostamist on esmalt vaja diagnoos määrata.

Teine ja kolmas kuu (KPI-d, mõõtmine, aruandlus)

Kui mõõdikud (KPId) ei olnud juba varasemalt paigas, on ülioluline alustada turundustegevuste mõõtmist saamaks aru, mis turunduseelarvest saab ja millised tegevused kõige rohkem tulemusi toovad. See tähendab praktikas suurt hulka kontode ligipääse, IT-arendust, koosolekuid ja aega, et senised tegevused läbi valgustada.

Neljas kuni kuues kuu (turundusstrateegia)

Selleks ajaks peaks teie uus superstaar olema koostanud üksikasjaliku turundusstrateegia. Mitte lihtsalt lohiseva powerpointi ja umbmäärased eesmärgid 3-5 aastase tähtajaga, vaid detailse turndusplaani koos eelarvete, kuupäevade ja vastutajate nimedega. See plaan peaks katma nii tooteid kui teenuseid, aga ka turunduskanaleid eraldi. Tundub nagu palju tööd? No eks ongi.

Seda tehes kindlustab turundusjuht, et kõik asjaosalised on ühel lainel. Hästi koostatud turundustrateegia sisaldab ka turu- ja konkurentsianalüüsi, sihtgruppide ja persoonade kirjeldusi ning mis kõige olulisem – turundusplaani eesmärgid ühtivad juhtkonna eesmärkidega.

Igikestvad turundusjuhi ülesanded

Järgnevad ülesanded ei ole loetletud tähtsuse järjekorras:

Kokkuvõtteks, palun, palun, palun, tehke oma kodutöö enne, kui maksate keskpärasele turundusjuhile 4-10 tuhat eurot kuus uhke CV eest. Küsige neilt, kuidas nad plaanivad teie ettevõtte eesmärgid ellu viia. Millised oleksid tema nägemuses esimesed 6 kuud alustades? Kui see erineb ülaltoodud plaanist liiga palju, siis soovitame joosta.

VÕI andke meile märku ja räägime.

Rohkem lugemist